Şeker Pancarında Shubhodaya Mikoriza uygulaması TOHUM KAPLAMA şeklinde yapılmaktadır.
Notlar;
- 1 ünite şeker pancarı tohumu 100 000 adet tohumdan oluşur,
- 1 paket Shubhodaya Mikorizada 100 000 propagül bulunur.
- Her bir pancar tohumu ile en az bir adet Shubhodaya Mikoriza propagülünü buluşturmak istiyoruz.
Bu kapsamda;
1 Ünite şeker pancarı tohumu ile 2 – 3 paket Shubhodaya Mikoriza kullanılması en iyi sonucu verecektir. Yani yöreye göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak her 2 – 5 dekara 1 paket Shubhodaya Mikoriza yeterli gelmektedir.
Dikkat Edilecek Hususlar;
- Şeker pancarı tohumları ister çıplak ister kaplamalı yani yuvarlak olsun, suya karşı hassas tohumlardır. O yüzden fazla su kullanılmamasına, tohumların sıvı içerisinde kalmamasına dikkat edilmelidir. Kesinlikle ortamda su görülmemeli, mikoriza balçık şeklinde olmalıdır.
- Balçık şeklindeki mikoriza tohumlara bulaştırıldıktan hemen sonra ve kuruduktan sonra tekrar iyice karıştırılmalıdır. Aksi durumda tohumlar birbirlerine yapışık olarak kalabilirler. Bu da mibzerde bazen tıkanmaya bazen de havalı mibzerlerde özellikle tek seferde birden fazla tohum atılmasına sebep olabilir.
- Kaplama işlemi gölgede yapılmalı, asla tohumlar kuruması için güneşe çıkartılmamalıdır.
- Eğer varsa birkaç damla organik yayıcı yapıştırıcı ya da 2-3 kesme şeker karışım esnasında kullanılabilir.
- Kaplanan tohumlar mümkün olduğunca çabuk şekilde ekilmelidir.
UYGULAMA
- İlk önce 1 ünite tohum geniş bir kap veya temiz bir örtü üzerine serilir.
- İstenilen adet Shubhodaya Mikoriza su ile karıştırılır.
- Eğer 1 ünite şeker pancarı tohumu ile 2 paket Shubhodaya Mikoriza karıştırılacaksa, yaklaşık 100 – 150 ml su, yani yarım su bardağı kadar su ile 2 paket mikoriza iyice karıştırılır. Balçık formunda olan mikoriza sonrasında 1 ünite tohum üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. Karışım gölgede kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra tohumların keseklenmesine karşı son bir kez daha karıştırılır ve mibzere dökülür.
- Eğer 1 ünite ile 3 paket Shubhodaya Mikoriza kullanılacaksa, yaklaşık 100 – 150 ml su yani yarım su bardağı kadar su ile 2 paket mikoriza iyice karıştırılır. Sonrasında bu karışım üzerine bir paket daha Shubhodaya Mikoriza toz halde tohumun üzerine serpiştirilir. Bu noktada eğer mikorizanın çok kuru olduğu düşünülürse yaklaşık 30 – 50 ml kadar su yani çeyrek su bardağını geçmeyecek kadar su karışımın üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. Karışım gölgede kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra tohumların keseklenmesine karşı son bir kez daha karıştırılır ve mibzere dökülür.
ÖNEMLİ NOT: SHUBHODAYA kaplanan tohumların, kaplamadan sonraki 8 saat içerisinde ekimi yapılmalıdır. Bu süreden sonra kaplanma özellikleri azalmaya başlamaktadır.