Shubhodoya Mikoriza Nedir ?
- Anasayfa
- Shubhodoya
- Shubhodoya Mikoriza Nedir ?
Shubhodoya Mikoriza Nedir ?
- Shubhodaya Mikoriza, bitki köküne yerleşerek simbiyotik yaşam başlatan, bitkinin çevresinde gelişerek toprakta yayılan, bitki gelişimi için gerekli besin maddelerini ve suyu daha etkin olarak bitkiye taşıyan, toprağın düzenlenmesinde faydalı rol oynayan canlı mikroorganizmaları içeren bir mikrobiyal gübre ürünüdür.
- Mikoriza’nın kelime anlamı “mantar kök” tür, spesifik mantar ve bitki kökleri arasında simbiyotik kalıcı ve hastalıktan ari birlikteliği ifade eder. Shubhodaya Mikoriza üç farklı Glomus Mikoriza mantarının (Glomus VAM) konsorsiyumudur. Bu türler saftır ve genetik olarak modifiye edilmemiştir (GDO yoktur).
- Mikorizanın iki türü vardır; ektomikoriza ve endomikoriza, “Shubhodaya" endomikoriza türüne dahildir. Shubhodaya mikoriza, kökün içinde depolama organı (vesikular) ve besin taşıyıcı kollar (arbuskular) oluşturarak yaşayan endomikoriza kategorisindedir. Mantar filamanları kolonizasyon sonrası toprak içinde yayılırlar. Bu durum mantarın, bitki köklerine göreceli olarak, 15 kat fazlasına kadar toprak hacmine ulaşmasını sağlar.
- Shubhodaya Mikoriza uluslararası patente sahip bir teknolojiyle modern laboratuvarda (in-vitro) üretilmektedir. Shubhodaya Mikoriza ve seri üretim teknolojisi, Araştırma-Geliştirme maliyetleri Hindistan Hükümeti Biyoteknoloji Dairesi tarafından karşılanan ve TERI (The Energy and Resources Institute) tarafından 15 yıl süreyle yürütülen çalışmaların sonucudur.
- Shubhodaya Mikoriza dünyadaki bitkilerin %95’inden fazlasıyla simbiyotik yaşam kurabilir.
- Shubhodaya Mikoriza bitkinin yaşamını sürdürebildiği her türlü kötü iklim koşullarına karşı bitkinin direncini arttırır.
- Bitki köküne bulaşmış Shubhodaya Mikoriza toprakta bir yıl süreyle aktif kalabilir.
- Bitki köküne bulaşmamış Shubhodaya 4-10 pH ve -10°C ile +60°C aralığındaki toprakta 2 hafta canlı kalabilir.
- Organik bir üründür, çevre dostudur, tehlikeli madde ve GDO içermez, toksik değildir.